fbpx

Såhär i pandemi tider kan längtan efter vanlig vardag kännas stor och för många- behovet av att få ställa upp i en tävling igen. Då tänker jag att det är bra att passa på att öva våra mindset så att vi (när det äntligen är dags!) är redo för det som komma skall. Passa på att träna det som kanske vanligtvis blir bortprioriterat (lika som prehab träningen….)

Vad är det som gör att vissa presterar som bäst under träning? Tillhör du den skara som levererar på topp under träningspassen men inte under tävling?

Många idrottare kan ha högt självfötroende vid träning men som sedan fäller krokben på sig själv mentalt vid tävling. Hur kommer det sig att idrottare spänner när det är tävlingsdags och tappar tro på deras förmågor?

Anledningen till detta är flera:

  • Du oroar dig för mycket över dina motståndare (ser dem som hot)
  • Du överanalyserar dina prestationer (kontrollbehov)
  • Du är orolig för att inte lyckas (oro för motgång)
  • Du försöker att prestera perfekt under tävling (perfektionism)
  • Du har svårigheter med att överföra ditt självförtroende från träning till tävlingssituationer.

Din hjärna ger dig inte friheten att prestera till den nivå du är kapabel till och har visat under träning

Så, vad kan du göra?

Steg 1– ta reda på vilka tankar som kommer under tävling:

  • Är du rädd för att misslyckas?
  • Oroar du dig för vad andra ska tycka ?
  • Försöker du vara för perfekt?

När du förstår vad det är för tankar och känslor som kommer mellan dig och dina mål- så kan du börja förändra dem- dvs steg 2

Som ett exempel- många idrottare fortsätter att ha ett mindset kopplat på träning- även under tävling. De oroar sig mer för hur se ser ut och känns än att de får jobbet gjort. Känner du igen dig ? I sådant fall är det dags att separera träning från prestationen som du utför under tävling.

Mentala färdigheter som hjälper dig att förbättra ditt tävlingsmindset är: koncentration, stressreglering samt självförtroende. Är detta hjälpsamt för mig som inte idrottar? Svar ja. Varför ? Jo för att vi i vår vardag har behov av att bryta oss loss från vardagslunket. Ett annat mindset från vardag till helg- från det vanliga arbetet till den presentationen som ska framföras. Att ha förmågan att växla mindset från olika situationer hjälper oss dels att förbättra våra prestationer då det väl gäller samt att ha ett generellt ökat välmående. Fundera när i din vardag har du behov av detta?