fbpx

Coping strategier handlar om hur vi hanterar olika hinder som uppstår i livet eller svåra situationer. Beroende på i vilket sammanhang det rör sig om använder vi olika slags strategier.

Coping - hur hanterar du livets baksidor? - Enneagramcenter
  • Går omständigheterna att förändra ? Då kan vi använda oss av problemfokuserade coping strategier. Vi använder oss då av problemlösning- vad finns det i situationen vi kan påverka och vad finns det som jag själv kan kontrollera?
  • Ibland ställs vi inför situationer vi inte kan påverka. Det kan handla om väderförhållanden inför tävling eller det som 2020 kännetecknar- en pandemi som ligger helt bortom vår kontroll. Då behöver vi använda oss av känslofokuserad coping strategier. Det handlar om att kunna reglera ens egna känslor av stress, oro, ångest för att hantera situationen. Detta kan vi göra genom att använda oss av exempelvis avslappning, meditiation eller acceptans i vissa lägen.

Jag kommer under april månad fokusera på coping och ge förslag på hur vi kan reglera stress eller svåra situationer som kan uppstå. Varje vecka kommer uppdateringar på Instagram: följ gärna på Pushoncoaching för att hålla dig uppdaterad.

File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia
pushoncoaching

På tal om coping vill jag slå ett slag för podden Inte min match där idrottare intervjuas som har erfarenhet från missbruk, antingen genom eget bruk eller från någon anhörig. Jag har gästat podden där jag berättar om egna erfarenheter av att leva med en förälder i missbruk under mina elitaktiva år. Länk till podden hittar ni här .

Inte min Match - podcast med gäster | Lyssna här | Poddtoppen.se
Gå gärna in och lyssna!

Önskar er en trevlig april! Just nu tittar jag ut på en snötäckt mark efter att ha ägnat hela gårdagen med att städa på tomten och ta fram utemöbler. Klassiskt april väder och ett bakslag som en borde räkna med. Tyvärr i detta läget har jag svårt att reglera mina egna känslor för att hantera frustrationen kring kylan som uppstått ute. Tar mig en kopp kaffe inne och försöker öva på acceptans- (med en stor suck!) det är som det är och vi vet ju att det är övergående!