Select Page

Att elitatleter arbetar med mental träning är ingen nyhet. Egentligen skulle fler personer som tränar och tävlar  kunna dra nytta av idrottspsykologisk coaching. Känner du igen dig i någon av dessa 5 jobbiga idrottssituationer från träning eller tävling?

 

1. Tappat motivationen

 

Du vill träna. Du har ett mål som du har fokuserat mot ett tag och som är viktigt för dig, men just nu är träning det jobbigaste som finns. Du har tappat motivationen. En god nyhet är att det går  att lösa, om man aktivt arbetar med det. Hur du jobbar med din motivation påverkar hur du tränar, och på sikt, hur du presterar i tävlingssituationer. Motivation är en mental färdighet som sätter grunden för långsiktiga mål. Inre, yttre faktorer finns med och påverkar vår motivation.

 

 

2. Försämrad självförtroende inför tävling

 

Du har tränat i ett helt år inför ett lopp eller en tävling. Nu är det kanske bara några veckor kvar och du tvivlar på att du kommer att klara det. Du tänker på det när du går upp på morgonen och när du tränar. Du känner dig stressad och tvivlen börjar ställa till det för dig. Kanske ändrar du ditt träningsupplägg på slutet eller köper ny utrustning i sista minuten, allt för att det ska kännas bra. 

 

Det är tyvärr vanligt att våra prestationer påverkas av låg självkänsla och vice versa. Självkänsla handlar om den grundinställning vi har till oss själva, och den kan skifta med tiden, beroende på situationen. Att få hjälp med att öka självkänsla och självförtroendet innebär att man får en mer positiv inställning till sig själv och bättre verktyg för att hantera motgångar och hinder.

 

 

3. Att komma tillbaka från en skada

 

Nu har det gått flera veckor, kanske månader sedan du fick träna sist, innan skadan hände. Du kan inte ens träna som du vill, utan det är rehab som gäller. Du känner att du har tappat mycket fysiskt och varje träningstillfälle slutar i frustration. 

Att komma tillbaka till träning efter en skada kan vara en tuff utmaning. Din kropp klarar inte lika mycket som tidigare. Du tappar motivation och självförtroende, för vissa väcks ångest och olust. Idrottspsykologisk coaching hjälper dig att sätta upp en plan med delmål för vad som är rimligt för dig att åstadkomma. Idrottspsykologisk coaching hjälper även dig att få mer motivation till rehab. För vissa atleter kan det vara av vikt att gå igenom en slags sorgeprocess för att acceptera situationen som den är.

 

 

4. Tankefällor 

 

30 minuter i din tävling börjar det krypa. Dina ben… vill inte. Fast det kanske ligger i huvudet? Och varför springer alla om mig? Det är ett exempel på en tankefälla. Det innebär att du drar felaktiga slutsatser och får en skev bild av verkligheten vilket kan resultera i en hel del feltolkningar.

Vill du slippa hamna i tänkefällor? Då ska du jobba aktivt med din fokusförmåga. En idrottspsykologisk coach hjälper dig att utveckla din förmåga att motstå distraktioner och leva i nuet under själva prestationssituationen, så att du exempelvis inte fastnar i tidigare situationer eller framtida förutsedda händelser. 

 

 

5. Kommunikationsproblem i teamet 

 

När kommunikationen i teamet inte fungerar blir prestationen sämre och resultaten påverkas på en gång. Oavsett om man är två (som i Swimrun) eller många fler, idrottarna har en stark påverkan på varandra i ett lag. Man kan både lyfta och stjälpa varandra.

Det är bättre att arbeta med kommunikation i teamet proaktivt än reaktivt. Det finns många exempel inom idrottsvärlden på hur en positiv och framgångsrik prestation sprider sig till resten av gruppen och resulterar i ytterligare resultatrika prestationer. Idrottspsykologisk coachning hjälper teamet att öka dess effektivitet, tillfredsställa individens behov och förbättra kommande prestations förutsättningar. 

 

Känner du igen dig? Då kan du dra nytta av idrottspsykologisk coaching! 

 

Mental träning är ingenting avancerat, men det prioriteras inte in i vår planering lika självklart som fysisk träning. Oavsett  vilken idrott du håller på med eller vilken nivå kan du dra nytta av idrottspsykologisk coaching.  Boka ett kostnadsfritt första möte med mig, så pratar vi om hur du kan kombinera din fysiska träning med mental förberedelse för att maximera dina prestationer.

 

Idrottspsykologisk coaching

 

 

 

Om Susie Moonan

Om Susie Moonan

Idrottspsykologisk Coach

Susie Moonan är socionom och idrottspsykologisk coach med bakgrund som elitsimmare. Susie är utbildad mental tränare och är medlem i Svenska Idrottspsykologi förening. Som coach hjälper hon atleter av åldrar och från olika idrott att bli av med mentala hinder för att maximera sin prestation.